bol jajnika: uzroci, dijagnoza i liječenje

Ženske Zdravlje Trendovi

Jajnici su važan dio ženskog reproduktivnog sustava. Njihov posao je dvojak. Oni proizvode hormone, uključujući i estrogena, koji pokreću menstruaciju. Oni također objaviti jedno jaje svaki mjesec za moguće gnojidba.

Niz različitih uvjeta, od ciste tumori mogu izazvati bol jajnika. Jajnici su smješteni u donjem dijelu trbuha. To znači da ako imate bolove u jajnicima, vjerojatno ćete to osjetiti u svom donjem dijelu trbuha – ispod trbuha gumba – i zdjelice. Važno je imati bilo boli u zdjelici provjerene od strane svoje redovite liječnika ili ginekologa / ginekolog. Nekoliko različitih stanja mogu uzrokovati.

Od borbe umor održavanju svoju težinu pod kontrolom, izgledati i osjećati se bolje s tim vizualnim vodiča za bolje razumijevanje svoje zdravlje.

Bol u jajnicima ili može biti akutni ili kronični. Akutna bol jajnika dolazi na brzo (preko nekoliko minuta ili dana) i odlazi u kratkom vremenskom razdoblju. Kronična bol jajnika obično počinje postepeno. Onda to traje nekoliko mjeseci.

Jajnika bol može biti kontinuirana. Ili može doći i otići. To se može pogoršati s određenim aktivnostima, kao što su vježbe ili mokrenja. To može biti tako blaga da ga ne primijetiti. Ili bol u jajnicima može biti tako teška da je to ometa svakodnevni život.

Gdje se osjećaš bol; Kada je počelo; Koliko često osjećaju bol; Da li aktivnost bi bol bolje ili lošije; Kakav je to osjećaj – blaga, spaljivanje, laganu bol, oštra; Kako je bol utječe na dan-to-dan život?

Metode vaš liječnik koristi za dijagnosticiranje bol jajnika će se razlikovati. Oni će se na temelju onoga što se sumnja da uzrok može biti. Bez obzira na to, liječnik će uzeti povijest bolesti, obaviti fizički pregled, i postavljati pitanja o boli. Pitanja mogu sadržavati

Dijagnostički testovi, kao što su ultrazvuk i druge vrste slika, mogu se usredotočiti na uzrok boli. Ovdje je rundown nekih mogućih uzroka bolova jajnika i kako se dijagnosticira i liječi.

Ciste su vrećice ispunjene tekućinom koja se može formirati u jajnicima. Oni su vrlo česte u žena, osobito tijekom fertilne dobi. Često formiraju tijekom procesa ovulacije. To se može dogoditi kada se jajašce ne otpusti ili kad sac – folikul – drži jaje ne otapa nakon što je pušten jaje. Ciste jajnika obično ne uzrokuju simptome i otopiti na svoje vlastite. Oni mogu, međutim, stvoriti tupu bol ili oštru bol ako je jedan pletiva ili pukne.