ciste jajnika bolest

Ciste jajnika su vrećice ispunjene tekućinom ili džepovi unutar ili na površini jajnika. Žene imaju dva jajnika – svaki o veličini i obliku badema – koji se nalazi na svakoj strani maternice. Jaja (jajne stanice) razvijaju i sazrijevaju u jajnicima, a objavljen je u mjesečnim ciklusima tijekom svoje fertilne dobi.

Mnoge žene imaju ciste jajnika u nekom periodu svog života. Većina ciste jajnika prisutan mali ili nikakav nemir i bezopasne. Većina cista jajnika nestaju bez liječenja u roku od nekoliko mjeseci.

Simptomi

Međutim, ciste jajnika – posebno one koje su rupture – ponekad proizvesti ozbiljne simptome. Najbolji načina da zaštitite svoje zdravlje su znati simptome koji mogu signalizirati više značajan problem i raspored redovitih zdjelice preglede.

Bol u karlici – tupa bol koja može zračiti na svom donjem dijelu leđa i bedra; Bol u karlici neposredno prije menstruacije počinje ili samo prije nego što završi; Bol u zdjelici tijekom spolnog odnosa (dispareunijom); Bol tijekom bowel movements ili pritisak na grudima; Mučnina, povraćanje ili osjetljivost grudi kao da je doživio za vrijeme trudnoće; Punina ili težinu u trbuhu; Pritisak na mjehuru koji uzrokuje da se mokrenjem češće ili imaju poteškoća pražnjenje mjehura u potpunosti

Većina ciste ne uzrokuju nikakve simptome i otići na svoje vlastite. Velika cista jajnika može uzrokovati bolove u želucu. Ako velika cista pritišće na mjehur, vi svibanj osjećati potrebu za mokrenjem češće, jer kapacitet mjehura smanjuje.

Znakovi i simptomi ciste jajnika, ako je prisutan, može uključivati

Odmah potražite liječničku pomoć ako imate

Iznenadna, jaka abdominalna ili bol u zdjelici; Bol u pratnji groznica ili povraćanje

Ovi znakovi i simptomi – ili one od udara, kao što je hladno, znojan kože; ubrzano disanje; i lakomislenost ili slabost – ukazuju na hitne i znači da morate posjetiti liječnika odmah.

Folikularna cista. Oko sredine vašeg menstrualnog ciklusa, jaje pukne iz svojih čahura i putuje niz jajovod u potrazi za spermija i oplodnje. Folikularne ciste počinje kada nešto pođe po zlu, a folikul ne probije ili objaviti svoj jaje. Umjesto toga, raste i pretvara u cistu .; Corpus luteum cista. Kada folikul oslobodi svoj jaje, prsnuti folikul počinje proizvoditi velike količine estrogena i progesterona za začeće. Ovaj folikul se sada zove corpus luteum. Ponekad, međutim, otvaranje bijeg od pečata jaja off i tekućine nakuplja unutar folikula, uzrok corpus luteum proširiti na ciste .; Klomifen plodnosti lijeka (Clomid, Serophene), koji se koristi za indukciju ovulacije, povećava rizik od žutog tijela ciste razvija nakon ovulacije. Ove ciste ne spriječi ili prijete dobivene trudnoću.

Uzroci

Većina ciste jajnika razvija kao rezultat normalnoj funkciji menstrualnog ciklusa. Oni su poznati kao funkcionalne ciste. Ostale vrste ciste su mnogo rjeđi.

Vaši jajnici normalno rasti cistolikih strukturama koje nazivamo folikula svaki mjesec. Folikula proizvoditi hormone estrogen i progesteron i puštanje jaje kad ovulaciju. Ponekad normalna mjesečna folikul raste. Kada se to dogodi, to je poznato kao funkcionalna cista. Postoje dvije vrste funkcionalnih cista

Corpus luteum cista. Kada folikul oslobodi svoj jaje, prsnuti folikul počinje proizvoditi velike količine estrogena i progesterona za začeće. Ovaj folikul se sada zove corpus luteum. Ponekad, međutim, otvaranje bijeg od pečata jaja off i tekućine nakuplja unutar folikula, što uzrokuje žuto tijelo da se prošire u ciste.

Klomifen plodnosti lijeka (Clomid, Serophene), koji se koristi za indukciju ovulacije, povećava rizik od žutog tijela ciste razvija nakon ovulacije. Ove ciste ne spriječi ili prijete dobivene trudnoću.

Funkcionalne ciste obično su bezopasni, rijetko uzrok boli, i često nestaju same od sebe u roku od dva ili tri menstrualnog ciklusa.

komplikacije

Neke vrste ciste nisu vezane za normalnu funkciju svog menstrualnog ciklusa. Ove ciste su

Dermoid ciste. Te ciste mogu sadržavati tkiva, kao što su kose, kože ili zubi, jer one tvore se iz stanica koje proizvode ljudska jaja. Oni su rijetko kancerogeni .; Cystadenomas. Ove ciste nastaju iz tkiva jajnika i može biti ispunjen s vodenom tekućinom ili sluznice materijala .; Endometriomi. Ove ciste razvijaju kao posljedica endometrioze, stanje u kojem uterine endometrija stanice rastu izvan maternice. Neke od tog tkiva može pričvrstiti na svoj jajnika i oblik rasta.

Priprema za pregled

Dermoid ciste i cystadenomas može postati veliki, uzrokujući jajnik iseliti iz svog uobičajenog položaja u zdjelici. To povećava vjerojatnost bolnih uvijanje svoje jajnika, zove torzija jajnika.

Jajnika torzija. Ciste koje postaju veliki može uzrokovati jajnika iseliti iz svog uobičajenog položaja u zdjelici. To povećava vjerojatnost bolnih uvijanje svoje jajnika, zove torzija jajnika .; Rupture. Cista da pukne može uzrokovati jake bolove i dovesti do unutarnjeg krvarenja.

Folikularne ciste nastaje kada folikul jajnika ne probije ili objaviti svoj jaje. Umjesto toga, ona raste dok ne postane cista.

Zapišite sve simptome koje ste naišli. Uključi sve svoje simptome, čak i ako ne misle da su u vezi .; Napravite popis svih lijekova i vitaminskih dodataka koje uzimate. Zapišite doza i koliko često ih uzeti .; Jeste član obitelji ili bliski prijatelj koji vas prate, ako je to moguće. Vi svibanj dobiti mnogo informacija na posjeti, i to može biti teško zapamtiti sve .; Uzmi bilježnicu ili Notepad s vama. Koristite ga zapišite važne informacije tijekom Vašeg posjeta .; Pripremite popis pitanja pitajte svog liječnika. Popis najvažnijih pitanja na prvom mjestu.

Testovi i dijagnoza

Folikularne ciste nastaje kada folikul jajnika ne probije ili objaviti svoj jaje. Umjesto toga, ona raste dok ne postane cista.

Abnormalne promjene u folikulu jajnika nakon jaje je izdana može uzrokovati Jaje je otvor za bijeg za zapečatiti. Tekućina se nakuplja unutar folikula, a korpus luteum cista razvija.

Što je vjerojatno uzrokuje moje simptome ?; Kakav testova možda trebam ?; Da li ciste jajnika obično nestaju na vlastitu, ili ću je potrebno liječenje ?; Imate li neki tiskani materijal ili brošure mogu ponijeti sa sobom? Što web stranice mi preporučate?

Neke žene razviju manje uobičajene vrste ciste koje se ne mogu proizvesti simptome, ali da liječnik može naći u zdjelice. Cistične mase jajnika koji se razvijaju nakon menopauze mogu biti kancerogeni (maligni). To je razlog zašto je važno da imaju redovite prsni ispite.

Koliko često osjećate ove simptome ?; Koliko ste dugo pojave simptomi ?; Koliko su ozbiljni vaši simptomi ?; Da li vaši simptomi se čini da se odnose na vaš menstrualni ciklus ?; Da li nešto poboljšati simptome ?; Da li nešto učiniti vaš simptoma gore?

Rijetki komplikacija povezanih s ciste jajnika uključuju

Vaš prvi sastanak vjerojatno će biti s obje vašeg davatelja usluga primarne zdravstvene zaštite ili doktor koji se bavi uvjetima koji utječu na žene (ginekolog).

Veličina. Koliko je veliko?; Sastav. Je li ispunjene tekućinom, čvrstom ili pomiješane? ciste ispunjene tekućinom koje nije vjerojatno da će biti kancerogeni. Oni koji su čvrsti ili miješati – ispunjena tekućinom i čvrste – može zahtijevati daljnja procjena kako bi se utvrdilo da li je prisutan rak.

Tretmani i lijekovi

Zbog imenovanja može biti kratak, i to može biti teško zapamtiti sve što želite razgovarati, to je dobra ideja da se unaprijed pripremiti svog imenovanja.

Test za trudnoću. Pozitivan test na trudnoću može sugerirati da je vaš cista je korpus luteum cista, koja se može razviti kada prsnuti folikul koji izlazi svoje jaje ponovo zatvori i napuni tekućinom .; Zdjelice Ultrazvuk. U ovom postupku, štapić-poput uređaja (pretvornik) šalje i prima visoke frekvencije zvučne valove (ultrazvuk) kako bi stvorio sliku maternice i jajnika na video ekranu. Vaš liječnik analizira sliku kako bi potvrdili prisutnost cista, pomoći utvrditi svoj položaj i utvrditi da li je čvrsta, ispunjena tekućinom ili mješoviti .; Laparoskopija. Korištenje laparoscope – tanak, osvijetljene instrumenta umetnuta u trbuhu kroz mali rez – vaš liječnik može vidjeti jajnike i ukloniti cista jajnika. To je kirurški zahvat koji će zahtijevati od vas da se podvrgne anesteziji .; CA Test 125 u krvi. Nivo proteina naziva raka antigen 125 (CA 125) su često povišen kod žena s rakom jajnika. Ako se razvije cista jajnika koji je djelomično čvrste, a vi ste na visokim rizikom od raka jajnika, liječnik može testirati razinu CA 125 u krvi kako bi se utvrdilo je li vaš cista može biti kancerogen. Povišene razine CA 125 također se može pojaviti u netumorskih uvjetima, kao što je endometrioza, uterini fibroidi i upalne bolesti.

Neka osnovna pitanja pitati uključuju

Pobrinite se da razumijete u potpunosti sve što vam liječnik ne kaže. Ne ustručavajte se pitati svog liječnika ponoviti informacije ili zatražiti praćenje pitanja za pojašnjenje.

prevencija

Neki potencijalni pitanja Vaš liječnik može zatražiti uključuju

Cista na svom jajnika može se naći u zdjelice. Ako se sumnja na cistu, liječnici često savjetuju dodatno testiranje kako bi se utvrdilo njen tip i da li treba vam tretman.

Oprezno čekanje. U mnogim slučajevima možete čekati i preispitati da li je cista nestane sama od sebe u roku od nekoliko mjeseci. To je obično opcija – bez obzira na svoju dob – ako nemaju simptome i ultrazvuk pokazuje da imate mali, cista tekućine ispunjen. Vaš liječnik će vjerojatno preporučiti da ste dobili follow-up prsni ultrazvuk u redovitim intervalima kako bi vidjeli je li vaš cista promijenio u veličini .; Kontracepcijske pilule. Vaš liječnik može preporučiti kontracepcijske pilule kako bi se smanjila mogućnost novih ciste u razvoju u narednim menstrualnog ciklusa. Oralni kontraceptivi ponuditi dodatnu korist značajno smanjuje rizik od raka jajnika – rizik se smanjuje što duže oralnu kontracepciju .; Kirurgija. Vaš liječnik može predložiti odstranjenje ciste ako je velika, ne izgleda kao funkcionalna cista, raste, ili i dalje postoji kroz dva ili tri menstrualnog ciklusa. Ciste koje uzrokuju bol ili drugi simptomi mogu biti uklonjene .; Neke ciste se mogu ukloniti bez uklanjanja jajnika u postupku poznatom kao cistektomije jajnika. U nekim slučajevima, liječnik može predložiti uklanjanje zahvaćeni jajnik i ostavljajući druge netaknut u postupku poznatom kao uklanjanju jajnika .; Ako je cistična masa je kancerogen, međutim, liječnik će vjerojatno preporučiti ukupno histerektomiju plus uklanjanje oba jajnika i jajovoda, kao i svoju maternicu. Vaš liječnik je vjerojatno da će preporučiti operaciju kada je cistična masa razvija na jajnicima nakon menopauze.

Saznajte više o ciste jajnika

Tipično, liječnici osvrnuti na nekoliko pitanja kako bi utvrdili dijagnozu i pomoći u donošenju odluka za upravljanje

Za identifikaciju vrste cista, liječnik može obavljati sljedeće testove ili postupke

Liječenje ovisi o dobi, vrsti i veličini vašeg cista i simptomima. Vaš liječnik može predložiti

Kirurgija. Vaš liječnik može predložiti odstranjenje ciste ako je velika, ne izgleda kao funkcionalna cista, raste, ili i dalje postoji kroz dva ili tri menstrualnog ciklusa. Ciste koje uzrokuju bol ili drugi simptomi mogu biti uklonjene.

Više ciste jajnika

Neke ciste se mogu ukloniti bez uklanjanja jajnika u postupku poznatom kao cistektomije jajnika. U nekim slučajevima, liječnik može predložiti uklanjanje zahvaćeni jajnik i ostavljajući druge netaknut u postupku poznatom kao uklanjanju jajnika.

Ako je cistična masa je kancerogen, međutim, liječnik će vjerojatno preporučiti ukupno histerektomiju plus uklanjanje oba jajnika i jajovoda, kao i svoju maternicu. Vaš liječnik je vjerojatno da će preporučiti operaciju kada je cistična masa razvija na jajnicima nakon menopauze.

Iako ne postoji jasan način da se spriječi rast ciste jajnika, redoviti zdjelice pregledi su način kako bi se osiguralo da su promjene u svojim jajnicima dijagnosticira što je ranije moguće. Osim toga, biti upozoriti na promjene u svom mjesečnom ciklusu, uključujući i simptoma koji mogu pratiti menstruacija koje nisu tipične za vas, ili da traju tijekom više od nekoliko ciklusa. Razgovarajte sa svojim liječnikom o svim promjenama koje vas se tiču.

1

)