lutein i zeaksantin za vid

Lutein i zeaksantin, naći zajedno u mnogo povrća, su snažni antioksidansi. U ljudi, te se javljaju u visokim koncentracijama u oku, uključujući leća, mrežnice i makule. Iz tog razloga, lutein i zeaksantin su mislili da se presudno za zdrav vid.

Pink oka (ili konjunktivitis) se događa kada konjunktive – tanka, prozirna membrana koje linije vaš očna jabučica i vaš očni kapak – postaje upaljene iz raznih razloga. Većina slučajeva ružičasta oka pokrenuti predvidljiv, naravno, i upala obično Čisti se u nekoliko dana; Pink oka je česta bolest, osobito kod djece. Iako je ružičasta oka može biti vrlo zarazna (poznato je da se brzo širiti u školama ili jaslicama), to je rijetko ozbiljna i neće oštetiti vid ako se otkrije i …

Napomena: Mnoge studije u kombinaciji lutein i zeaksantin s drugim hranjivim tvarima, kao što su vitamini C i E. Moguće je da je kombinacija hranjivih tvari može biti korisnije od bilo kojeg pojedinačnog nutrijenta.

Preporučeni dnevni unos: Ne RDA je postavljen za lutein i zeaksantin.

Preporučena razina za zdravlje očiju: the Optometric Association preporučuje 10 mg / dan luteina i 2 mg / dan za zeaksantina.

Sigurno gornja granica: Istraživači nisu postaviti gornju granicu za lutein i zeaksantin.

Potencijalni rizici: Lutein i zeaksantin u višak može pretvoriti koža lagano žute. Istraživanje se čini da pokazuju da je korištenje do 20 mg luteina dnevno je sigurno.

Hrana s luteina i zeaksantina

Kale (1 šalica) 23,8 mg

Špinat (1 šalica) 20,4 mg

Raątika (1 šalica) 14,6 mg

Repa (1 šalica) 12,2 mg

Kukuruz (1 šalica) 2,2 mg

Brokula (1 šalica) 1,6 mg

IZVORI

Optometric Udruga “Hrana, prehrana i Eye Health”.

Oregon State University, Linus Pauling Institute.

Wong, I. Međunarodni oftalmologiju, 2011.

National Institutes of Health web stranice: “NIH studija daje jasnoću o dodacima za zaštitu od zasljepljujuće bolesti oka.”