menopauza i rizik od raka dojke, hormonska terapija, i još mnogo toga

Sama Menopauza nije povezana s povećanim rizikom od razvoja karcinoma. Međutim, stope mnogih vrsta raka, uključujući rak dojke, ne povećavaju s dobi. Osim toga, neki od lijekova koristi za upravljanje simptoma menopauze mogu povećati ili smanjiti rizik od raka osobe.

Određeni čimbenici povećavaju rizik od razvoja raka dojke. Međutim, ima mnogo faktora rizika ne znači žena će razviti rak dojke, i nema faktora rizika ne znači da neće razviti bolest.

Starost je single-najvažniji faktor rizika za rak dojke. Šanse za razvoj porast bolesti s godinama. Oko 95% žena s dijagnozom raka dojke svake godine više od 40 godina, a oko polovice su dob 61 i više godina.

Osobni rizik je veći ako je član najuže obitelji (majka, sestra ili kćer) ima rak dojke, osobito ako je to u ranoj dobi. Također, žene koje su imale biopsiju dojke (uklanjanje tkiva dojke) koji pokazuje određene vrste benigne bolesti, kao što je atipična hiperplazija, imaju veću vjerojatnost da će dobiti rak dojke.

Ostali faktori rizika uključuju

Dokazi ukazuju da je više žena izložena ženskih hormona (bilo od strane tijela, uzima kao lijek ili dostavlja flastera), veća je vjerojatnost da je za razvoj raka dojke.

Hormonska nadomjesna terapija može se dati kod žena u postmenopauzi koje imaju simptome menopauze. Duže je žena na HRT-u s kombinacijom estrogena i progestin, veća joj šanse mogle biti dijagnosticiran rak dojke. Nije jasno je li HRT sa samim estrogenom, što ponekad je propisan za žene koje su imale histerektomiju, povećava rizik od raka dojke.