Najstarija sestra većem riziku od pretilosti, studija tvrdi –

Steven Reinberg

HealthDay Reporter

Srijeda, 26 kolovoz, 2015 (HealthDay) – prvorođenac djevojke imaju veću vjerojatnost da će biti pretili ili pretilo u odrasloj dobi u odnosu na svoje mlađe sestre, rezultati nove studije sugeriraju.

Firstborns imali 29 posto veće izglede za dobivanje viška kilograma, a 40 posto veće izglede da budu pretili od sestre rođene drugi, rekli su istraživači. Osim toga, firstborns također su bili nešto viši.

“Ovo je četvrta studija smo učinili okarakterizirati zdravstvene rizike prvorođenca u četiri različite populacije”, rekao je voditelj istraživanja dr Wayne Cutfield, profesor pedijatrijske endokrinologije na Liggins instituta Sveučilišta u Aucklandu na Novom Zelandu.

“Ako pogledate zdravstvene rizike od onih koji su prvorođeni, naći ćete da firstborns su otporniji od kasnijih ženske novorođenčadi inzulin, što je faktor rizika za dijabetes, i oni imaju viši krvni tlak nego kasnije ženske novorođenčadi”, rekao je on.

Međutim, nova studija je promatranja studija, tako da ne mogu se izvući definitivni zaključci o uzroka i učinka između rođenja kako bi i kasnije statusa težine, Cutfield istaknuo.

Ipak, Cutfield misli da su ti rizici mogu biti zbog manje majčine krvi dopire kroz posteljicu tijekom svoje prve trudnoće, nego u kasnijim trudnoćama, jer se krvne žile su uži u prvoj trudnoći.

Osim toga, firstborns imaju tendenciju da teže manje od kasnijih ženske novorođenčadi, koje bi mogle biti posljedica manje hranjiva dosežu prvi fetus, rekao je on.

Kao obitelji su sve manje, firstborns čine veći dio populacije, što bi moglo objasniti neke od epidemije debljine, on je predložio. “To je mali doprinos. To nije glavni suradnik”, navodi se Cutfield.

On je rekao da je znao zdravstveni rizik da prvorođeni je korisno jer omogućuje firstborns donositi odluke o njihovom načinu života. Živjeti zdrav stil života može smanjiti rizik od pretilosti, visokog krvnog tlaka i dijabetesa, istakao je on.

Postoje manji zdravstveni rizici povezani s bio prvorođenac “, rekao je Cutfield.” Ne želim firstborns misle da će postati pretilo ili dobiti dijabetes ili visoki krvni tlak – to je faktor rizika, a rizik od dobivanja bolesti je kombinacija faktora rizika, a ne samo jedan faktor rizika “, rekao je on.

zdrave, ukusne recepte, od te časopis Eating well.

Dok ste vježbanje, trebali brojati između …