nortriptyline (oralnim putem) opis i brand imena

Nortriptyline se koristi za liječenje depresije. Smatra se da je za rad povećanjem aktivnosti serotonina u mozgu. Nortriptilin je triciklički antidepresiv.

Ovaj lijek je dostupan samo sa svojim liječnikom recept.

Ovaj proizvod je dostupan u sljedećim oblicima doza

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za ovaj lijek, sljedeće treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na ove lijekove ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Odgovarajuće studije nisu provedena na odnos dobi na učinke nortriptyline u pedijatrijskoj populaciji. Sigurnost i učinkovitost nisu utvrđene.

Odgovarajuće studije provedene do sada nisu pokazali gerijatrijskih specifične probleme koje bi se ograničava korisnost nortriptyline u starijih osoba. Međutim, bolesnici starije životne dobi imaju veću vjerojatnost da imaju dobne sa srcem ili jetrom, koji mogu zahtijevati prilagodbu u dozi za bolesnika koji su primali nortriptyline.

Tablet, kapsula, rješenje

Istraživanja kod žena ukazuju na to da je ovaj lijek predstavlja minimalan rizik za dijete ako se koristi tijekom dojenja.

Alergije

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada uzimate ovaj lijek, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

pedijatrijski

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova nije preporučljivo. Vaš liječnik može odlučiti da te ne postupa s ovim lijekovima ili izmjenu nekih drugih lijekova koje uzimate.

gerijatrijske

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebna u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova može uzrokovati povećani rizik od određenih nuspojava, ali s obje droge može biti najbolji tretman za vas. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Dojenje

Interakcije lijekova

Ostale interakcije

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na uporabu ovog lijeka. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Druge zdravstvene probleme

Uzmi ovaj lijek samo kao režiji svog liječnika da koristi svoje stanje koliko je god moguće. Nemojte uzeti više od toga, nemojte to uzeti češće, a ne uzeti ga na duže vrijeme nego što vaš liječnik odredio.

Doziranje

Ovaj lijek bi trebao doći s lijekovima vodič. Pročitajte i slijedite ove upute pažljivo. Pitajte svog liječnika ili ljekarnika ako imate bilo kakvih pitanja.

propustili dozu

Izmjerite oralni tekući lijek s izraženim mjernu žlicu, oralni šprice, ili medicine kupa. Prosječno kućanstvo žličica ne može održati odgovarajuću količinu tekućine.

Doza ovog lijeka će biti drugačiji za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze ovog lijeka. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Ako propustite dozu ovog lijeka, uzmite je što je prije moguće. Međutim, ako je uskoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

Spremite lijek u zatvorenom spremniku na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline, vlage i svjetla. Čuvati od smrzavanja.

Čuvati izvan dohvata djece.

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

Pitajte svog liječnikom kako bi trebali raspolagati bilo kojeg lijeka ne koristite.

To je vrlo važno da vaš liječnik provjeriti svoj napredak na redovite posjete kako bi se omogućilo promjenama u dozi i provjerite za bilo neželjenih učinaka.

Za neke djece, tinejdžera i mladih odraslih osoba, ovaj lijek može povećati misli o samoubojstvu. Obavijestite svog liječnika odmah ako se počnete osjećati depresivno i imaju misli o ranjavanje sebe. Prijavi bilo kakve neobične misli ili ponašanja koje nevolje, pogotovo ako su novi ili pogoršaju brzo. Provjerite je li liječnik zna ako imate problema sa spavanjem, uzrujavati jednostavno, imaju veliki porast energije ili početi djelovati osvrće. Isto tako reći liječniku ako imate nagle ili snažne osjećaje, kao što je osjećaj nervozna, ljuta, nervozna, nasilni, ili uplašen. Neka liječnik zna ako ste vi ili netko u vašoj obitelji ima bipolarni poremećaj (manično-depresivnog) ili je pokušao počiniti samoubojstvo.

Nemojte uzeti nortriptyline s monoaminooksidaze (MAO) inhibitora (npr izokarboksazid [Marplan®], linezolid (Zyvox®) metilen-plavo, phenelzine [Nardil®], sclcgilin [Eldepryl®], tranilcipromin [Parnate®]). Nemojte početi uzimati nortriptyline tijekom 2 tjedna nakon što prestanu inhibitora MAO i čekati 2 tjedna nakon prestanka nortriptyline prije početka uzimanja inhibitora MAO. Ako ih uzeti zajedno ili ne čekati 2 tjedna, mogu se razviti zbunjenost, uznemirenost, nemir, želuca ili crijeva simptome, iznenadna visoka tjelesna temperatura, izuzetno visok krvni tlak ili teških konvulzija.

Nortriptyline može uzrokovati ozbiljne stanje koje se naziva serotoninski sindrom ako se uzima zajedno s nekim lijekovima. Ne koristite nortriptyline s buspiron (Buspar®), fentanil (Abstral®, Duragesic®), litij (Eskalith®, Lithobid®), triptofan, gospine trave, ili neki bol ili migrene lijekova (primjerice, sumatriptan, tramadol, Frova ®, Maxalt®, Relpax®, Zomig®). Provjerite sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo koje druge lijekove nortriptilinom.

Nemojte prestati uzimati ovaj lijek bez provjere najprije sa svojim liječnikom. Vaš liječnik svibanj želite da se postupno smanjiti količinu koju koristite prije zaustavljanja u potpunosti. To može spriječiti mogući pogoršanje stanja i smanjiti mogućnost povlačenja simptoma kao što su glavobolja, mučnina, ili opći osjećaj nelagode ili bolesti.

Ovaj lijek će se dodati na učinke alkohola i drugih središnji živčani sustav (CNS) za umirenje (lijekove koji uzrokuju pospanost). Neki primjeri CNS umirenje su antihistaminici, lijekovi za peludnu groznicu, druge alergije ili prehlade, sedativi za smirenje, i spavanje lijekovi, recept bol lijek ili droga, lijekovi za napadaja ili barbiturati, za opuštanje mišića, ili anestetika, uključujući i neke stomatološke anestetika. Provjerite sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kojeg od tih lijekova nortriptilinom.

skladištenje

Prije nego što bilo kakve operacije, recite liječniku zadužen da koristite ovaj lijek. Uzimanje nortriptilin zajedno s lijekovima koji se koriste za vrijeme operacije, može povećati rizik od nuspojava.

Ovaj lijek može uzrokovati neke ljude da postanu pospano. Pobrinite se da znate kako ćete reagirati na ovaj lijek prije početka vožnje, koristite lijekove, ili učiniti bilo što drugo što bi moglo biti opasno ako ste pospani ili ne uzbuna.

Nemojte uzimati druge lijekove osim ako su o tome sa svojim liječnikom. To uključuje recept ili neprepisan (over-the-counter [OTC]) lijekove i biljne ili vitaminske dodatke.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.