olanzapin

Stariji bolesnici s demencijom povezanih psihoze liječeni antipsihoticima su na povećan rizik od smrti u usporedbi s placebom. Iako uzroci smrti u kliničkim ispitivanjima su raznoliki, u većini smrti čini se ili kardiovaskularni (npr, zatajenje srca, iznenadna smrt) ili infektivni (npr pneumonija) u prirodi. Opservacijskih studija pokazuju da antipsihotici mogu povećati smrtnost. Nejasno je iz ovih studija u kojoj su mjeri rezultati smrtnosti može se pripisati antipsihotika, za razliku od pacijenta karakteristike. Olanzapin nije odobren za liječenje pacijenata s demencija povezanih psihoze.

Koristi za olanzapin

Terapijski Klasa: antipsihotik

Kemijski Klasa: tienobenzodiazepinski

olanzapin je dostupna samo sa svojim liječnikom recept.

Jednom je lijek odobren za stavljanje na tržište za određenu uporabu, iskustvo može pokazati da je i korisno za druge zdravstvene probleme. Iako se to uporaba nije uključen u označavanje proizvoda, olanzapin se koristi u nekih bolesnika sa slijedećim medicinskim stanjem

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Olanzapina, sljedeći treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na olanzapin ili bilo koje druge lijekove. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Odgovarajuće studije provedene do sada nisu pokazali dječje specifične probleme koje bi ograničila korisnost olanzapina u mlade od 13 do 17 godina starosti. Međutim, nije utvrđena sigurnost i djelotvornost olanzapina u djece mlađe od 13 godina.

Prije Korištenje olanzapin

Odgovarajuće studije provedene do sada nisu pokazali gerijatrijskih specifične probleme koje bi ograničila korisnost olanzapina u starijih osoba. Međutim, bolesnici starije životne dobi imaju veću vjerojatnost da će imati demenciju ili dobne jetre, bubrega, ili srčanih problema, koji mogu zahtijevati oprez ili prilagodbu doze za pacijente koji primaju olanzapin.

Nema odgovarajućih studija u žena za određivanje rizika za dojenče prilikom korištenja ovog lijeka tijekom dojenja. Vaganje potencijalne koristi protiv potencijalnih rizika prije uzimanja ovog lijeka tijekom dojenja.

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada ste uzimajući olanzapina, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Korištenje olanzapin s bilo kojom od sljedećih lijekova nije preporučljivo. Vaš liječnik može odlučiti da te ne postupa s ovim lijekovima ili izmjenu nekih drugih lijekova koje uzimate.

Koristeći olanzapina s bilo kojom od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebno u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Korištenje olanzapin s bilo kojom od sljedećih lijekova može uzrokovati povećani rizik od određenih nuspojava, ali s obje droge može biti najbolji tretman za vas. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Korištenje olanzapin s bilo što od sljedećeg se obično ne preporučuje, ali može biti nezaobilazna u nekim slučajevima. Ako se koriste zajedno, liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite olanzapin, ili vam dati posebne upute o upotrebi hrane, alkohola ili duhana.

Prisutnost drugih zdravstvenih problema može utjecati na uporabu olanzapina. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Uzmi olanzapin točno prema uputama liječnika. Nemojte uzeti više od toga, nemojte to uzeti češće, a ne uzeti ga na duže vrijeme nego što vaš liječnik odredio.

olanzapin treba doći s lijekovima vodič. Pročitajte i slijedite ove upute pažljivo. Pitajte svog liječnika ili ljekarnika ako imate bilo kakvih pitanja. Pitajte svog ljekarnika za lijekove vodiča ako nemate jedan.

Ako koristite oralno razgradnju tableta (Zyprexa® Zydis®), provjerite je li vaše ruke su suha prije nego se nositi tabletu. Ne otvarajte blister pakiranje koje sadrži tabletu dok ste spremni da ga uzme. Izvadite tabletu iz blister pakiranja piling leđa foliju, zatim uzimanje tableta van. Ne gurajte tabletu kroz foliju. Stavite tabletu u ustima. Trebalo bi se brzo topi. Nakon što se tableta otopi, progutati ili uzeti gutljaj vode.

Vi svibanj uzeti olanzapin sa ili bez hrane.

Recite svom liječniku ako pušite duhan. Možda ćete trebati različite količine olanzapina ako pušite.

Doza olanzapina će biti različit za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze olanzapina. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Ako propustite dozu olanzapina, uzmi ga što je prije moguće. Međutim, ako je uskoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

Spremite lijek u zatvorenom spremniku na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline, vlage i svjetla. Čuvati od smrzavanja.

Pravilno korištenje olanzapina

Čuvati izvan dohvata djece.

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

Pitajte svog liječnikom kako bi trebali raspolagati bilo kojeg lijeka ne koristite.

To je vrlo važno da vaš liječnik provjeriti ili napredovanje svoj vašeg djeteta u redovite posjete kako bi bili sigurni olanzapin radi ispravno. Krvni testovi mogu biti potrebne za provjeru neželjenih učinaka.

Za neke pacijente, olanzapin može povećati misli o samoubojstvu. Obavijestite svog liječnika odmah ako ste vi ili vaše dijete početi osjećati depresivno i imaju misli o ranjavanje sebe. Prijavi bilo kakve neobične misli ili ponašanja koje nevolje, pogotovo ako su novi ili se pogoršava brzo. Provjerite je li liječnik zna ako ste vi ili vaše dijete imate problema sa spavanjem, uzrujavati jednostavno, imaju veliki porast energije ili početi djelovati osvrće. Isto tako reći liječniku ako imate nagle ili snažne osjećaje, kao što je osjećaj nervozna, ljuta, nervozna, nasilni, ili uplašen. Neka liječnik zna ako ste vi ili netko u vašoj obitelji ima bipolarni poremećaj (manično-depresivna bolesti), ili je pokušao počiniti samoubojstvo.

olanzapin može povećati količinu šećera u krvi. Provjerite sa svojim liječnikom odmah, ako ste povećana žeđ ili učestalo mokrenje. Ako Vi ili Vaše dijete ima dijabetes, možda ćete primijetiti promjenu u rezultatima urinu ili šećera u krvi testovi. Ako imate bilo kakvih pitanja, obratite se svom liječniku.

olanzapin može povećati kolesterol i masnoće u krvi. Ako do toga dođe, liječnik može Vi ili Vaše dijete dati neke lijekove koji mogu smanjiti razinu kolesterola i masti u krvi.

olanzapin može povećati svoju težinu. Vaš liječnik možda morati provjeriti vaše ili vašeg djeteta težinu na redovito dok koristite olanzapin.

Mjere opreza tijekom korištenja olanzapin

Prestanite uzimati olanzapin i provjerite sa svojim liječnikom odmah, ako ste vi ili vaše dijete imate bilo koji od sljedećih simptoma, a koriste olanzapin: konvulzije (napadaje), poteškoće s disanjem, brzo kucanje srca, visoke temperature, visokog ili niskog krvnog tlaka, pojačano znojenje , gubitak kontrole mjehura, teške mišićne ukočenosti, neobično blijeda koža, ili umora. To mogu biti simptomi ozbiljnog stanja koje se naziva maligni neuroleptički sindrom.

olanzapin može uzrokovati kasne diskinezije (poremećaj kretanja). Provjerite sa svojim liječnikom odmah, ako ste vi ili vaše dijete imate bilo koji od sljedećih simptoma, uzimajući olanzapin: usna pljuskanje ili stežu, Puffing od obraza, brzo ili crv-like pokrete jezika, nekontrolirani žvakanje pokreti ili nekontrolirani pokreti ruke i noge.

Vrtoglavica, lakomislenost, ili nesvjestice može doći, pogotovo kada bi se iz ležećeg ili sjedećeg položaja. Ustajanje polako može pomoći. Ako se problem nastavi ili pogorša, provjerite sa svojim liječnikom.

olanzapin može privremeno smanjiti broj bijelih krvnih stanica u krvi, čime se povećava šanse za dobivanje infekcije. Ako možete, izbjegavajte ljude s infekcijama. Provjerite sa svojim liječnikom ako ste vi ili vaše dijete misliti da ste dobivanje infekcije ili ako dobijete groznica ili zimice, kašalj ili promuklost, donjeg dijela leđa ili sa strane bol, ili bolno ili teško mokrenje.

Olanzapin može uzrokovati pospanost, poteškoće s razmišljanjem, problema s kontroliranjem pokrete tijela ili problema s vidom. Pobrinite se da znate kako reagirate na olanzapin prije početka vožnje, strojevima ili obavljati druge poslove koje zahtijevaju da budu na oprezu, dobro koordinirana, ili u stanju misliti i vidjeti dobro.

olanzapin može dodati na učinke alkohola i drugih središnji živčani sustav (CNS) za umirenje (lijekovi koje će se pospano ili manje na oprezu). Neki primjeri CNS umirenje su antihistaminici ili lijekova za alergije ili prehlade, sedativi, sredstva za smirenje ili spavanje lijekove, recept protiv bolova lijekove ili narkotike, lijekove za napadaja ili barbiturata, miorelaksanata ili anestetika, uključujući i neke stomatološke anestetika. Provjerite sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kakvih CNS depresive dok uzimate olanzapin.

olanzapin može otežati za tijelo svoje da se ohladi. To bi moglo smanjiti koliko se znojite. Vaše tijelo može dobiti previše vruća ako ne znoje dovoljno. Ako je vaše tijelo dobiva previše vruća, možda ćete osjetiti vrtoglavicu, slabi, umorni, ili zbunjeni. Možda ćete povraćati ili imati prevrnut želuca. Nemojte se previše vruća dok ste vježbanje. Izbjegavajte mjesta koja su vrlo vruće. Nazovite svog liječnika ako ste previše vruće i ne mogu da se ohladi.

olanzapin nuspojave

olanzapin

Nemojte uzimati druge lijekove osim ako su o tome sa svojim liječnikom. To uključuje recept ili neprepisan (over-the-counter [OTC]) lijekove) i biljnih ili vitaminskih dodataka.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.

dostupnost Rx recept

Trudnoća Kategorija C rizika se ne može isključiti

CSA Raspored N Ni pod kontrolom droga

Povijest Odobrenje povijest Kalendar droga na FDA

Bipolarni poremećaj Seroquel, litij, klonazepam, Klonopin, Abilify, Lamictal

Veliki depresivni poremećaj trazodon, sertralin, Zoloft, Lexapro, cymbalta, Prozac

Shizofrenija Seroquel Abilify, kvetiapin, risperidon, Zyprexa, Risperdal

Pomicanja Abilify, Zyprexa, aripiprazol, loksapin, Zyprexa Zydis, Loxitane