paliperidona

Stariji bolesnici s demencijom povezanih psihoze liječeni antipsihoticima su na povećan rizik od smrti u usporedbi s placebom. Iako uzroci smrti u kliničkim ispitivanjima su raznoliki, u većini smrti čini se ili kardiovaskularni (npr, zatajenje srca, iznenadna smrt) ili infektivni (npr pneumonija) u prirodi. Opservacijskih studija pokazuju da antipsihotici mogu povećati smrtnost. Nejasno je iz ovih studija u kojoj su mjeri rezultati smrtnosti može se pripisati antipsihotika, za razliku od pacijenta karakteristike. Paliperidona nije odobren za liječenje pacijenata s demencija povezanih psihoze.

Koristi za paliperidona

Terapijski Klasa: antipsihotik

Kemijski Klasa: benzizoksazol

paliperidona je dostupna samo sa svojim liječnikom recept.

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Paliperidona, sljedeći treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na paliperidona ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Odgovarajuće studije nisu provedena na odnos dobi na učinke paliperidona u djece sa shizofrenijom mlađe od 12 godina, a kod djece s shizoafektivni poremećaj u djece mlađe od 18 godina. Sigurnost i učinkovitost nisu utvrđene u tim dobnim skupinama.

Odgovarajuće studije provedene do sada nisu pokazali gerijatrijskih specifične probleme koje bi ograničila korisnost paliperidona u starijih osoba. Međutim, bolesnici starije životne dobi imaju veću vjerojatnost da imaju dobne problema s bubrezima, što može zahtijevati oprez i prilagodbu u dozi za pacijente koji primaju paliperidona.

Prije Korištenje paliperidona

Nema odgovarajućih studija u žena za određivanje rizika za dojenče prilikom korištenja ovog lijeka tijekom dojenja. Vaganje potencijalne koristi protiv potencijalnih rizika prije uzimanja ovog lijeka tijekom dojenja.

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada uzimate paliperidona, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Korištenje paliperidona s bilo kojom od sljedećih lijekova nije preporučljivo. Vaš liječnik može odlučiti da te ne postupa s ovim lijekovima ili izmjenu nekih drugih lijekova koje uzimate.

Koristeći paliperidona s bilo kojom od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebno u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Korištenje paliperidona s bilo kojom od sljedećih lijekova može uzrokovati povećani rizik od određenih nuspojava, ali s obje droge može biti najbolji tretman za vas. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Porazgovarajte sa svojim liječnikom, korištenje lijeka s hranom, alkohola ili duhana.

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na korištenje paliperidona. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Uzmi paliperidona točno prema uputama liječnika. Nemojte uzeti više od toga, nemojte to uzeti češće, a ne uzeti ga na duže vrijeme nego što vaš liječnik odredio. To bi moglo povećati šanse za nuspojave.

paliperidona može se uzeti sa ili bez hrane.

Progutajte tabletu cijelu produljenim otpuštanjem s tekućinom (voda ili sok). Ne lomite, prekinuti ili žvakati ga.

Dio tableta može proći u stolici nakon što vaše tijelo ima apsorbira lijek. To je normalno i nije ništa brinuti.

Doza paliperidona biti različit za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze paliperidona. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Ako propustite dozu paliperidona, uzmi ga što je prije moguće. Međutim, ako je uskoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

Spremite lijek u zatvorenom spremniku na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline, vlage i svjetla. Čuvati od smrzavanja.

Čuvati izvan dohvata djece.

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

Pitajte svog liječnikom kako bi trebali raspolagati bilo kojeg lijeka ne koristite.

Pravilno korištenje paliperidona

To je vrlo važno da vaš liječnik provjeriti napredak za vas ili vaše dijete na redovite posjete kako bi bili sigurni da paliperidona radi ispravno. Krvni testovi mogu biti potrebne za provjeru bilo kakvih neželjenih učinaka.

Prestanite uzimati paliperidona i provjerite sa svojim liječnikom odmah ako Vaše dijete ima bilo koji od sljedećih simptoma tijekom korištenja paliperidona: konvulzije (napadaje), teškoće s disanjem, brzo kucanje srca, visoke temperature, visokog ili niskog krvnog tlaka, pojačano znojenje, gubitak kontrole mjehura, teške mišićne ukočenosti, neobično blijeda koža, ili umora. To mogu biti simptomi ozbiljnog stanja koje se naziva neuroleptički maligni sindrom (NMS).

paliperidona može uzrokovati kasne diskinezije (poremećaj kretanja). Provjerite sa svojim liječnikom odmah ako Vaše dijete ima bilo koji od sljedećih simptoma, uzimajući paliperidona: usna pljuskanje ili stežu, Puffing od obraza, brzo ili crv-like pokrete jezika, nekontrolirani žvakanje pokreti ili nekontrolirani pokreti ruku i noge.

Za dijabetičara: paliperidona može utjecati na razinu šećera u krvi. Provjerite sa svojim liječnikom odmah ako Vaše dijete imati povećanu žeđ ili učestalo mokrenje. Ako primijetite promjenu u rezultatima urinu ili šećera u krvi ispitivanja ili ako imate bilo kakvih pitanja, obratite se svom liječniku.

Vrtoglavica, lakomislenost, ili nesvjestice može doći, pogotovo kada bi se iz ležećeg ili sjedećeg položaja odjednom. Ustajanje polako može pomoći. Ako se problem nastavi ili pogorša, provjerite sa svojim liječnikom.

Paliperidona može privremeno smanjiti broj bijelih krvnih stanica u krvi, čime se povećava šanse za dobivanje infekcije. Ako možete, izbjegavajte ljude s infekcijama. Provjerite sa svojim liječnikom ako dijete misliti da ste dobivanje infekcije ili ako dobijete groznica ili zimice, kašalj ili promuklost, donjeg dijela leđa ili sa strane bol, ili bolno ili teško mokrenje.

paliperidona može uzrokovati vrtoglavicu, pospanost, poteškoće s razmišljanjem, ili problema s kontroliranjem pokrete tijela. Pobrinite se da znate kako reagirate na paliperidona prije početka vožnje, strojevima, ili napraviti bilo što drugo što zahtijeva da budu na oprezu, dobro koordinirana, ili u stanju misliti i vidjeti dobro.

Paliperidona može uzrokovati neke ljude da se agitira, razdražljiv, ili prikaz drugih abnormalnih ponašanja. To također može uzrokovati neke ljude da imaju suicidalne misli i sklonosti ili postati depresivni. Ako vaše dijete, ili vaš njegovatelj primijetite bilo koji od ovih nuspojava, obavijestite svog liječnika odmah.

Mjere opreza tijekom korištenja paliperidona

paliperidona će dodati na učinke alkohola i drugih CNS umirenje (lijekovi koje će se pospano ili manje na oprezu). Neki primjeri CNS umirenje su antihistaminici ili lijek za alergije ili prehlade, sedativi za smirenje, ili spavanje medicine, recept bol lijekovi, uključujući drugim opojnim sredstvima, lijek za napadaje (na primjer, barbiturati); miorelaksanata ili anestetika, uključujući i neke stomatološke anestetika. Provjerite sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kojeg od gore dok dijete koristite paliperidona.

paliperidona može smanjiti koliko se znojite. Vaše tijelo može dobiti previše vruća ako ne znoje dovoljno. Ako je vaše tijelo dobiva previše vruća, možda ćete osjetiti vrtoglavicu, slabi, umorni, ili zbunjeni. Možda ćete povraćati ili imati prevrnut želuca. Nemojte se previše vruća dok ste vježbanje. Izbjegavajte mjesta koja su vrlo vruće. Nazovite svog liječnika ako dijete previše vruće i ne mogu da se ohladi.

paliperidona može povećati svoju težinu. Vaš liječnik će možda provjeriti svoju težinu na redovnoj osnovi, dok se vaše dijete koristite paliperidona.

Ako vas ili vašeg djeteta simptomi ne poboljšaju ili ako oni postanu još gore, provjerite sa svojim liječnikom.

Nemojte uzimati druge lijekove osim ako su o tome sa svojim liječnikom. To uključuje recept ili neprepisan (over-the-counter [OTC]) lijekove i biljne ili vitaminske dodatke.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

paliperidona nuspojave

paliperidona

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.

dostupnost Rx recept

Trudnoća Kategorija C rizika se ne može isključiti

CSA Raspored N Ni pod kontrolom droga

Povijest Odobrenje povijest Kalendar droga na FDA

Shizoafektivni poremećaj Seroquel, Prozac, litij, fluoksetin, Abilify, Lamictal®, kvetiapin, risperidon

Shizofrenija Seroquel Abilify, kvetiapin, risperidon, olanzapin, Zyprexa, Risperdal, Latuda

Granični poremećaj osobnosti l-methylfolate