pioglitazon (oralnim putem) mjere opreza

To je vrlo važno da vaš liječnik provjeriti svoj napredak na redovite posjete kako bi bili sigurni da je ovaj lijek djeluje. Krvi i urina mogu biti potrebne za provjeru neželjenih učinaka.

Određene žene mogu biti pod povećanim rizikom za trudnoću tijekom uzimanja ovog lijeka. Ako ste imali problema s ovulacija i imala neredovite menstruacije u prošlosti, ovaj lijek može uzrokovati da se ovulaciju. To bi moglo povećati svoje šanse za trudnoću. Ako ste žena u reproduktivnoj dobi, trebali raspravljati o mogućnosti kontrole rađanja sa svojim liječnikom.

Provjerite sa svojim liječnikom odmah ako budete imali bolove u prsima, otežano disanje, prekomjerno oticanje ruku, zapešće, gležanj, ili stopala, ili ako brzo dobivanjem na težini. To mogu biti simptomi ozbiljnog problema srca.

Ako imate abdomena ili trbuhu bol, tamni urin, gubitak apetita, mučnina ili povraćanje, neuobičajen umor ili slabost, ili žute oči ili kožu, provjerite sa svojim liječnikom odmah. To mogu biti simptomi ozbiljnog problema jetre.

Provjerite sa svojim liječnikom odmah ako zamagljen vid, smanjena vidljivost, ili bilo koje druge promjene vida javlja dok uzimate ovaj lijek. Vaš liječnik svibanj želite da se vaše oči provjereni od strane oftalmologa (oka liječnika).

Ovaj lijek može povećati rizik za frakture kostiju u žena. Pitajte svog liječnika o načinima kako bi vaše kosti jaka da bi se spriječilo pukotine.

Ovaj lijek može povećati rizik za rak mokraćnog mjehura, ako ga se za više od 12 mjeseci. Obavijestite svog liječnika odmah ako imate krv u mokraći, često, jak, ili povećana potreba za mokrenjem, bolno mokrenje, ili bol u leđima, donji dio trbuha, ili želudac.

Vrlo je važno da pažljivo slijedite upute od svog liječnika o

Ovaj lijek ne uzrokuje hipoglikemiju (niska razina šećera u krvi). Međutim, niska razina šećera u krvi može dogoditi ako kašnjenje ili izostavite obrok ili snack, vježba više nego inače, piti alkohol, ne mogu jesti zbog mučnina ili povraćanje, ili se pioglitazon s drugim tipom dijabetesa medicine. Simptomi niske razine šećera u krvi mora biti tretirana prije nego što dovodi do gubitka svijesti (nesvjestice). Različiti ljudi osjećaju različite simptome niskog šećera u krvi. Važno je da naučite što simptomi niske razine šećera u krvi obično imate, tako da možete ga brzo liječiti.

Hiperglikemija (visoka razina šećera u krvi) može se javiti ako se ne uzimaju dovoljno ili preskočite dozu lijeka, prejesti ili ne slijede plan obroka, imaju povišenu temperaturu ili infekcije, ili se ne ostvari onoliko koliko je uobičajeno.