prilagođene liječenja multiple skleroze (MS)

Tri oralni DMTs su odobreni za liječenje relapsno MS.

Fingolimod (Gilenya). Ovaj jednom dnevno oralni lijek smanjuje relaps stope za oko 50 posto. Fingolimod je jedinstven lijek koji se veže za mnoge različite vrste tjelesnih stanica. To zamke bijele krvne stanice u limfnim čvorovima, tako da oni ne mogu ući u mozak i izazvati nove MS lezije.

Fingolimod ne mogu koristiti osobe s srčane bolesti i srodnih stanja. To privremeno usporava broj otkucaja srca u gotovo svakome tko ga vodi, tako da je prva doza mora se uzeti u klinici pod liječničkim nadzorom. Ona također zahtijeva praćenje vidne funkcije.

Teriflunomide (Aubagio). Teriflunomide je odobren u dvije doze, 7 miligrama (mg) i 14 mg jedanput dnevno. Dok je viša doza je nešto učinkovitiji, to je niža doza može biti više odgovarajući za ljude koji se mogu dogoditi više nuspojava, kao što su glavobolja, proljev, mučnina, nadmorska visina u jetrenih enzima i stanjivanje kose. Teriflunomide Poznato je da je štetan za fetus u razvoju.

Dimetil oksalat (Tecfidera). Ranije poznat kao BG-12, dimetil fumarata (DMF) dva puta dnevno. DMF smanjena Relapse cijene za oko 50 posto u kliničkim ispitivanjima. Česte nuspojave uključuju crvenilo i gastrointestinalni problemi koji se javljaju češće na početku liječenja, a zatim stalno smanjivati ​​tijekom jednog do četiri tjedna.

Oralni terapije

Emerging DMTs

Lijekovi trenutno na horizontu za liječenje MS uključuju

Budući da MS može biti nepredvidljiv, a toliko je nepoznata, osmišljavanje pristupa liječenja može biti izazov. Trenutno nema testova koji pouzdano može predvidjeti da li određeni lijek će raditi dobro ili loše za bilo koju osobu.

strategije liječenja DMT

Preporuke i odluke temelje se na nekoliko čimbenika, uključujući

Zajednička donošenje odluka između vas i vašeg liječnika je najbolji pristup u svoj plan MS liječenja. Svaka situacija je jedinstvena, a najbolji pristup jedan je u skladu s vašim specifičnim potrebama.

posjetite svog liječnika