uzroci prediabetes

Točan uzrok prediabetes je nepoznat, iako je obiteljska anamneza i genetika čini se da igra važnu ulogu. Istraživači su otkrili neke gene koji su povezani s inzulinskom rezistencijom. Višak masti – naročito u trbuhu salo – i neaktivnost i čini se da su važni čimbenici u razvoju prediabetes.

Ono što je jasno je da ljudi koji imaju predijabetesa nisu sasvim prerada šećera (glukoze) propisno više. To uzrokuje šećer da se podigne u krvotok, umjesto da radi svoj normalni posao gorivo stanica koje čine mišiće i drugih tkiva.

Većina glukoze u tijelu dolazi iz hrane koju jedu, točnije namirnice koje sadrže ugljikohidrate. Svaka hrana koja sadrži ugljikohidrate može utjecati na razinu šećera u krvi, a ne samo slatke namirnice.

Tijekom probave, šećer uđe u krvotok, te uz pomoć inzulina, ulazi u tjelesne stanice gdje se koristi kao izvor energije.

Inzulin je hormon koji dolazi iz žlijezda smještena iza želuca (gušterače). Kada jedete, gušterača luči inzulin u krvotok. Kao što je inzulin cirkulira, djeluje kao ključ koji otvara mikroskopske vrata koja omogućuju šećera unijeti svoje stanice.

Inzulin snižava količinu šećera u krvi. Kao razinu šećera u krvi padne, tako da se lučenje inzulina iz svog gušterače.

Kada imate predijabetesa, taj proces počinje raditi ispravno. Umjesto da potiču svoje stanice, šećer se nakuplja u krvi. To se događa kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili vaše stanice postaju otporne na djelovanje inzulina ili oboje.